samedi 14 novembre 2009

GENT’E GAZİANTEP ‘TÜRK LEZZETİ’ DAMGASI...


Bu yıl ilan edilen ´´Türkiye Mevsimi´´ nedeniyle çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Fransa´dan sonra Belçika´da da benzer renkli görüntüler yaşanıyor. Dün resmi açılışı gerçekleştirilen ´´Lezzet Haftası´´ etkinliklerinin onur konuğu Türkiye oldu. Türk ve Osmanlı Mutfağı´ndan lezzetlerin sunulacağı bine yakın programlarla Belçikalıların Türk damak tadı ve mutfak kültürüyle tanışması amaçlanıyor.


Belçika´nın Gent şehrindeki kültür merkezi De Centrale´de start alan ve 10 gün sürecek olan ´´Lezzet Haftası´´nın açılış merasimine ilgi yoğun oldu. Başta Flaman Kültür Bakanı Joke Schauvliege olmak üzere çok sayıda Belçikalı yetkilinin hazır bulunduğu açılış programında Büyükelçi Murat Ersavcı, Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy ve Anvers Başkonsolosu Deniz Çakar ve çok sayıda seçkin davetli topluluğu iştirak etti.
Flaman Kültür Bakanı Joke Schauvliege yaptığı konuşmada ´´Lezzet Haftası´´ etkiliklerinin artık geleneksel hale geldiğini ve her yıl bir ülkenin yemeklerinin yanında kültürünü de yakından tanımaya çalıştıklarını kaydetti. Bu yılın onur konuğu olarak Türkiye´nin seçildiğini, çünkü Belçika´da önemli oranda Türk nüfusun yaşadığını kaydetti. Özellikle Gaziantep yöresinden misafirlerin olduğunu hatırlatan Belçikalı Bakan, konuşmasının sonunda Türkçe ´´Afiyet olsun´´ demeyi ihmal etmedi. Kısa bir teşekkür konuşması yapan Türkiye´nin Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı ise toplumların kaynaşmasında yemek kültürün öneminden söz etti.
´´Lezzet Haftası´´nda 10 gün süresince binden fazla etkinliğe imza atılacak ve hepsinde ana tema, Türk ve Flaman Mutfağı´nın bilinmeyen yanlarını tanıtmak olacak. Organizasyon çerçevesinde mahalle şenlikleri, Türk Mutfağı´na özgü yemeklerle alakalı film ve konferanslar, Osmanlı Mutfağı hakkında söyleşiler, sağlıklı yemek gezileri gibi aktiviteler yer alacak. Ayrıca 60´tan fazla belediye başkanı mutfağa bizzat girip özellikle Türk yemekleriyle tanışma fırsatı bulacak.
Okullarda da çeşitli faaliyetlerle Türk Mutfağı tanıtılacak. ´Lezzet Haftası´na Türk sivil toplum kuruluşları da büyük destek veriyor. Örneğin çeşitli kültürel faaliyetleriyle tanınan Kültürler Arası Diyalog Platformu (IDP) da Leuven´de yapılacak kapanış şöleninde 5 bin aşure tatlısı dağıtacak.

Flaman ve Türk aşçıların hünerleri birleşiyor

Flaman Şef Aşçı Felix Alen´e emanet edilen etkinlikte Aşçılar Federasyonu desteğiyle, Serdar Özkan, Mesut Önal, Esat Özata ve Zeki Kara gibi usta isimler de hünerlerini sergileyerek organizasyona destek verecek. Düzenlenen faaliyetler 7´den 77´e herkese hitap ediyor. Türk ve Belçikalı lokantalar, EETiket projesine destek vererek, kapılarını mutfak merakı olan çocuklara açıyor. Okullarda da çeşitli etkinliklerle Türk Mutfağı tanıtılacak.
´Lezzet Haftası´nda ilginç rekor denemeleri

Brüksel´in Schaarbeek´te semt sakinleri Guinness Rekorlar Kitabı´na girmek için, dünyanın en uzun dürümü denemesini yapacak. Dürümün hazırlanışı için Sint-Lukas Sanat Okulu´nun öğrencilerinden destek alınacak. Türklerin yoğun şekilde yaşadığı Genk şehri ise tarihinde hiç görülmeyen uzunlukta bir yemek sofrasının tatlı hazırlığı içerisinde.
Flaman bölgesinin neredeyse her şehrinde bir aktivite bulmak mümkün. 22 Kasım 2009 tarihine kadar sürecek ´Lezzet Haftası´ aktivitelerinin bilgilerine www.weekvandesmaak.be sitesinden ulaşılabilinir.

Lezzet Haftası´nda gerçekleştirilecek bazı aktiviteler

16 Kasım 2009 – En uzun dürüm denemesi yapılacak. Guinness Rekorları.(Schaarbeek, Sint-Lukas-Sanat Okulu)
18 Kasım 2009 – Karagöz ve Hacivat Tiyatrosu sergilenecek. (Molenbeek, De Boekenmolen Kütüphanesi)
21 Kasım 2009 – En uzun yemek sofrası denemesi yapılacak.(Genk, Shopping3)
22 Kasım 2009 – Kapanış etkinlikleri – IDP (Kültürler Arası Diyalog Platformu) de bu şölende, özel standında, 5000 aşure tatlısının yanı sıra Türk kahvesi ve çay ikramında bulunacak. (Leuven, Grote Markt)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire