lundi 30 novembre 2009

KAÇAK AFFI KONUSUNDA SON DURUM NE ?




Af operasyonunun ilk aşaması 15 gün sonra sona erecek.


Sonuçta kaç kişi kağıtlarını alıp Belçika´da yasal olarak kalabilecek ?
Bu soruya cevap vermek şimdilik imkansız.

Belçika´da kaçak olarak yaşayan ve af kriterleri kapsamına girenlerin (yani prosedürü uzun sürenler, bulundukları yere kalıcı olarak bağlılıklarını kanıtlayanlar ve an az bir yıllık iş akdi sunabilenler) başvuruda bulunmak için 15 gün daha zamanı bulunuyor. 15 Eylül günü başlayan ilk aşama 15 Aralık günü sona erecek.

Flaman ve Frankofon bütün dernekleri bir araya getiren ve kısa adı FAM olan Sığınma ve Göç Forumu platformuna göre kaçaklara kriterler konusunda hâlâ yeterince bilgi verilebilmiş değil. Affa başvuru dosyalarının gerektiği şekilde doldurulması amacıyla yeni bir internet sitesi açıldı : www.lesfamilles.be

FAM ilgili makamların bilgilendirme kampanyası yürütmemesine şaşırdığını belirtiyor. Örneğin geçici oturum sahibi birçok kişi 15 Aralık tarihinde önce daimi oturum için başvurma hakkına sahip olduklarını bilmiyorlar. Yabancılar Ofisine yanlış prosedür yoluyla iletilen başvurular incelemeye alınmıyor ; bunların doğru prosedürden yeniden verilmesi gerekiyor. İşverenlere ve işçilere böyle bir başvuru yapmaları halinde hiçbir tehlike olmadığı konusunda güvence verilmesi gerekiyor.

İşte bu tür gerekçelerle, FAM 15 Aralık tarihine kadar Pazartesi-Cuma günleri arası iki telefon hattını hizmete soktu. Bu numaralar aşağıda verilmiştir.

15 Eylül tarihinde başlayan ilk aşma sonucunda Yabancılar Ofisine binlerce af dosyası e-posta yoluyla ulaşmış durumda. Diğer dosyaların belediyeler aracılığı ile verilmesi gerekiyor. Bazı büyük şehirlerde süre uzatılması gerekebilir.

Çalışma gerekçesiyle af prosedürü zaman alabilir. Ve hatta kısa adı OBFG olan Belçika Frankofon ve Jermanofon Barolar Birliği bu sistemin "işlememesinden" korkuyor. Çünkü bir dizi etap var. Çalışma gerekçesiyle yapılan af başvuru dosyası belediyeye verilecek ve önce belediye ikamet incelemesi yapacak. Daha sonra Yabancılar Ofisi dosyanın eksiği olup olmadığına bakacak. Gerekirse potansiyel işveren (aylarca beklemeye sabrı varsa…) bölge yetkililerine çalışma permisi müracaatında bulunacak. Olur kararı çıkarsa, işçi çalışmaya başlayabilecek. Avukatlar bu sistemin çalışacağından pek emin değiller.

Yani "Ya sabıra" devam…

Bilgi için yeni açılan iki telefon hattı şunlar :
Ciré : 02/629.77.13
Point d´Appui : 04/227.69.51

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire