jeudi 3 décembre 2009

Minarelere karşı olan aşırı sağ kendi içinde çatırdıyor


İsviçre´de yeni minare yapımına izin verilip verilmemesi konusunda yapılan referandumdan yasak lehinde sonuç çıkması, Avrupa´daki diğer aşırı sağ partileri de heyecanlandırdı. Hollandalı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders´tan sonra Belçika´da Flaman milliyetçisi Vlaams Belang (VB) Partisi de minareye karşı olduklarını vurguladı.

İslam´ın temsilcisi olan cami ve minarelerin Avrupa´da yerinin olmadığını iddia eden VB Grup Başkanı Filip Dewinter, İsviçrelileri cesaretlerinden dolayı tebrik ettiğini kaydetti. Dewinter 1999 tarihli kamusal alan ve çevresel mimari yasasında değişlik teklif edeceğini belirtirken, gündeme getireceği yasa teklifi ile minarelerin yasaklanmasını isteyeceğini duyurdu. Avrupa´nın istila edildiğini savunan Dewinter´e diğer Flaman politikacılardan destek gelmedi. Aşırı sağcı VB Partisi´nin bu yaklaşımına karşı çıkan diğer partiler Flaman gündeminde minare sorunun olmadığını kaydederken, İsviçre´dekine benzer bir referanduma gerek olmadığını vurguladılar.
Aşırı sağ çatırdıyor
Diğer yandan geçtiğimiz hafta sonu yapılan aşırı sağ Vlaams Belang, parti kongresinde parti içi çekişmelere sahne oldu. Bunun sonun başlangıcı olabileceği yorumları yapılırken, Parti´nin eski genel başkanı ve etkin isimlerinden Frank Vanhecke´nin Parti MKYK´sından istifa etmesi dikkat çekti. İslam ve yabancı karşıtı söylemleriyle dikkat çeken Filip Dewinter ve ekibiyle karşı karşıya gelen, daha ılımlı bilinen Frank Vanhecke ve arkadaşları, kongre sonucunda parti idaresinin tamamen aşırı sağın eline geçmesini önleyemedi.
Belçika´da aşırı sağ siyaset izleyen Vlaams Belang (Flaman Menfaati) Partisi´nin ağır toplarından olan ve AP milletvekili olan Frank Vanhecke´nin siyasi dokunulmazlığı bir yıl önce genel kurulda yapılan oylama ile kaldırılmıştı. Oy çokluğu ile kabul edilen Belçikalı parlamenter, dokunulmazlığının kaldırılmasıyla birlikte, Belçika´da aleyhine açılan ırkçılık davasından hâkim karşısına çıkartılabilecek. Suçlu bulunduğu takdirde Frank Vanhecke, beş yıl siyasetten men cezasına çarptırılabilecek. Vanhecke´nin davası Belçika´da devam ediyor.
VB kan kaybediyor
Flaman devlet kanalı VRT ve De Standaard´ın Flaman bölgesindeki siyasi partileri mercek altına aldığı kamuoyu yoklamasında, seçimlerden sonra genel siyasi tablonun çok değişmediği kaydedildi. Göçmen ve Müslüman karşıtlığı ile sağ kulvarda bir dönem çok popüler olan Flaman Menfaati (VB) Partisi´nin hızla gerilemeye devam ettiği bildirildi. Bölgesel seçimlere en büyük ikinci parti olarak giren VB, bir ay önce yapılan kamuoyu yoklamalarında yüzde 2,6 puan kaybederek yüzde 12,8´e geriledi. Bu haliyle sağcı Flaman parti N-VA´nın (yüzde 13,5) bile gerisine düşen VB, parti sıralamasında beşinci oldu.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire